Föreningen Samvetet
Föreningen Samvetet
- hjälper hemlösa katter
till ett bättre liv

Pg 21 06 13-6
Swish 1232721694Vi sponsrar Samvetet
kontinuerligt

Till dig som vill adoptera katt
Vår adoptionsgrupp är för närvarande underbemannad samtidigt som många intresseanmälningar för att adoptera katt kommit in. Vi arbetar så snabbt vi kan och ber er som skickat in en adoptionsanmälan att ha tålamod och överseende med att det kan ta lite tid.

Att adoptera katt


Det finns ett mycket stort antal hemlösa katter i Uppsala med omnejd. En del är födda utomhus, andra har helt enkelt villat bort sig och ingen ägare går att finna, några har blivit kvarlämnade när ägaren flyttat, medan andra blir hemlösa t.ex. då husse eller matte går bort. En del av dessa katter, med sin mer eller mindre traumatiska bakgrund, hamnar hos oss. Vårt huvudsakliga mål är att ta hand om dem och se till att alla dessa katter kommer till nya, trygga och kärleksfulla hem som passar dem.

Innekatter och utekatter

Vi adopterar huvudsakligen ut våra katter som innekatter. Det främsta skälet är att många av katterna redan har farit illa ute och vi vill inte riskera att katten hamnar i samma situation igen. Förutom den självklara risken att bli överkörd är det vanligt att katter blir inlåsta, följer med bilar, blir bortjagade av andra katter i konkurrensen om revir etc. Alla grannar kanske inte uppskattar katter i rabatter, sandlådor, trädgårdsmöbler mm och är inte alltid snälla mot ”inkräktarna”. Att ha en innekatt betyder inte att den aldrig kan få sol i pälsen eller snusa frisk luft. Man kan, från att katten är liten, vänja den vid att gå i sele och koppel. Man kan näta in balkong/uteplats eller bygga en trevlig rastgård. En nätdörr som innerdörr eller en nätförsedd ram i ett fönster kan användas för att under sommaren få in sol och frisk luft utan att katten rymmer eller riskerar att skadas vid ett fall.

Ibland händer det att vi gör undantag från ovanstående regel. Förutsättningen är då att kattens nya hem måste vara beläget i en lantlig miljö, långt bort från större vägar, tät bebyggelse med biltrafik och andra faror. Ange i din adoptionsanmälan om du önskar utekatt.

Kattkompis

Vi adopterar aldrig ut kattungar som ensamkatter. Det händer mycket i kattens sociala utveckling under kattens första levnadsår och det är lätt hänt att en ensam kattunge inte lär sig att uppföra sig på ett naturligt kattsätt. De flesta kattägare har inte tid att leka och göra kattiga saker så ofta som katterna önskar. Man jobbar, träffar vänner, tränar etc. och under den tiden är det nödvändigt att katten också har något att sysselsätta sig med. Kattungar behöver mycket stimulans, lek, sällskap och det får de genom en kattkompis. En understimulerad katt riskerar att utveckla oönskade beteenden som t.ex klösa på möbler, protestkissa utanför toalådan eller hålla ägaren vaken om natten och vilja leka. En del vuxna katter adopteras också ut på villkor att de får en kompis. Det sker t.ex. när vi uppmärksammat att en katt behöver extra sällskap och stimulans eller att två kattvänner som redan bor ihop och tycker mycket om varandra ska få fortsätta vara tillsammans. Vi har också katter som verkar ogillar sina artfränder och de vill förståss vara enda katten i hushållet. Att ha ensamkatt kräver också att man som ägare har mycket tid för att umgås med och aktivera sin katt. Medarbetarna i vår adoptionsgrupp har stor erfarenhet av vilka katter som kan fungera ihop, måste få fortsätta bo tillsammans eller kan fungera som ensamkatter. De hjälper er gärna att hitta rätt katt.

Små barn hemma

Har man små barn finns det några extra saker att tänka på när man skaffar katt. Det är viktigt att katten får vila och äta ifred och att man tar hänsyn till dess behov. Berätta för oss om barnen sedan tidigare är vana vid katter så hjälper vi er att hitta rätt katt utifrån era förutsättningar och erfarenheter. Hela familjen ska naturligtvis följa med på visning och träffa katten innan man bestämmer sig. En lättskrämd och känslig katt i en livlig barnfamilj är mindre lämpligt medan en social, trygg och utåtriktad katt säkerligen kommer att uppskatta all uppmärksamhet den får. Vårt mål är förstås att både katt och ägare ska trivas tillsammans.

Köparens ålder

För att adoptera en katt ifrån oss måste man vara myndig. Oavsett den nya ägarens ålder så måste denne, eller annan i hushållet stadigvarande person, utan problem kunna utföra alla praktiska saker som krävs av en kattägare; hålla rent i toalådan, transportera katten till veterinär vid behov, klippa kattens klor, o.s.v.

Försäkring

Föreningens katter är veterinärvårdsförsäkrade i Agria och ska även i sitt nya hem fortsättningsvis vara försäkrade. En försäkring är en stor trygghet för både katt och ägare. Som adoptionshem kan man välja att ta över kattens befintliga försäkring eller att nyteckna försäkring i ett annat bolag. En bra veterinärvårdsförsäkring kostar ca 1000 kr per år, och om katten blir sjuk eller skadad behöver man aldrig tveka om man kan uppsöka veterinär. Se Agrias hemsida för mer information.

Vad kostar en katt?

Att adoptera katt från Föreningen Samvetet kostar 1 500 kr oavsett kattens ålder, kön och utseende. Föreningen Samvetets katter är alltid avmaskade, grundvaccinerade och chipmärkta. Katter över 6 månader är också kastrerade och öronmärkta. Kastrering av kattunge får köparen lova att själv ombesörja när katten har åldern inne. Föreningen lägger i genomsnitt 2500kr på varje katt innan de är adoptionsklara. Förutom kastrering, vaccinering och avmaskning så krävs många gånger behandling av sjukdomar, sårskador, förfrysningsskador, tandskador, benbrott, skabb, löss mm.

Övrigt

Katter röker inte och ska därför inte heller utsättas för tobaksrök i sitt hem. Vi vill att våra katter får komma till rökfria hem eller där rökning sker utomhus, t ex på balkong. Katter är känsliga varelser och eftersom de tvättar sig genom att slicka på pälsen får de i sig giftiga ämnen som finns i miljön. Förutom luftvägsproblem löper katter ökad risk att drabbas av cancer om de utsätts för passiv rökning. Mer om passiv rökning hos katter finns att läsa här: Passiv rökning ger katter cancer, samt här i artikel på engelska

En självklarhet är att man som kattägare tar katten till veterinär regelbundet för vaccination och enklare allmänkontroll. Passa på att samtidigt kontrollera tandstatus för att på ett tidigt stadium upptäcka eventuella tandsjukdomar och skrapa tandsten i tid. För äldre katter (över 10 år) rekommenderar vi att man gör en seniorkontroll ibland och tar blodprov för att kontrollera funktion hos t ex lever och njurar. Många sjukdomar är behandlingsbara om de upptäcks i tid.
Läs också gärna vad man bör tänka igenom innan man skaffar katt

Hur det går till:

1. Att hitta, träffa och tinga en katt

Intresseanmälan: Första steget i adoption är att läsa och godkänna våra villkor. Dessa hittar ni här
Sedan anmäler du ditt intresse via hemsidans adoptionsanmälan på samma sida.
Du får berätta lite kort om dig själv, hur du bor, om du har eller har haft katt tidigare, hur familjen ser ut, om det finns andra djur i hemmet. Glöm ej heller att ange ett telefonnummer där vi kan nå dig. Efter det blir du kontaktad av representant ur föreningens adoptionsgrupp som besvarar dina frågor och hjälper dig att hitta rätt katt. Det kan ta några dagar innan du hör av oss. Det beror på att vi arbetar med detta på vår fritid och ofta har hög arbetsbelastning. Vi ber er ha tålamod och överseende med detta.

När katten bor på katthemmet: Om katten bor på katthemmet besöker man katten där, antingen på allmänhetens besökstid onsdagar kl 17-19 och söndagar kl 14-16, eller under ett bokat besök på annan tid. Där träffar du en adoptionskoordinator för att försöka hitta en lämplig katt.

När katten bor i ett jourhem: Din kontaktperson i adoptionsgruppen kontaktar kattens jourhem och förmedlar sen kontaktuppgifter mellan dem och er så att ni tillsammans kan boka passande tid för besök.

Katter är, liksom människor, individer med en personlighet. Ibland behöver man besöka flera katter för att hitta rätt. Ta god tid på dig under besöket och passa på att ställa frågor till jourhemmet/katthemspersonalen som känner katten väl.

Efter ett besök är det viktigt att du meddelar din kontaktperson ifall du önskar tinga katten eller besöka flera katter. Detta för att ge andra chans att hälsa på om ni inte fastnade för just den katten.

VIKTIGT: En intresseanmälan är inte bindande, men skulle du av någon anledning ångra dig eller få förhinder så meddela oss genast per telefon eller e-post. Uteblir man från ett bokat besök så avskrivs intresseanmälan och förturen går vidare till andra spekulanter.

2. När katten ska flytta

När katten/katterna är redo att flytta kommer vi överens om lämplig dag och tid. Vi levererar personligen alla katter till sina nya hem inom Uppsalaområdet. Dels för att vi vill se hur den ska bo, dels för att det kan vara skönt att ha en kattvan person som stöd om det t ex redan finns en katt hemmet. Vi har då även möjlighet att svara på dina frågor samt komma med tips och råd. Det är viktigt att katten känner sig välkommen i sitt nya hem, så under tiden mellan tingning och flytt har du möjlighet att förbereda ditt hem för kattens ankomst. Goda råd om det mesta finns här

3. Adoptionsavtal

Vid leverans skrivs ett kontrakt mellan Föreningen Samvetet och köparen där köparen förbinder sig att vårda katten väl och att tillgodose dess behov. Läs igenom våra villkor och ställ frågor och det är något som känns oklart.

4. Betalning

Betalning kan ske via Swish (1232721694) vid kontraktskrivningen eller via vårt plusgiro 210613-6 innan avtal skrivs. Ange att betalningen gäller adoption och kattens namn så att vi enkelt kan stämma av att betalningen inkommit. Man ska även kunna visa att man betalt in via pg (kvitto, eller någon form av utdrag) vid leverans. Katten tillhör Föreningen Samvetet fram till dess att full betalning erlagts.

5. Vad händer sedan

Vi är intresserade av att veta hur det går för katterna i deras nya hem och tar därför tacksamt emot rapporter och bilder på katterna i deras nya hem som vi kan publicera på vår hemsida
Du kan alltid kontakta oss om problem skulle uppstå eller om du har frågor. En extra trygghet är att katten alltid är välkommen tillbaka till oss om något oförutsett skulle inträffa som gör att du inte kan ta hand om din katt och måste omplacera, t ex sjukdom, dödsfall, ändrade familjeförhållanden eller om katten absolut inte skulle gå ihop med den katt du redan har.

Kontakta oss så hjälper vi er!Annonsören skänker en del av försäljningssumman till Föreningen Samvetet om köparen använder denna länk.
E-post Telefon (vardag 13-15) Org.nr. Plusgiro Swish
info@samvetet.com 018-300 313 802417 - 4925 21 06 13 - 6 1232721694