Föreningen Samvetet
Föreningen Samvetet
- hjälper hemlösa katter
till ett bättre liv

Pg 21 06 13-6
Swish 1232721694Vi sponsrar Samvetet
kontinuerligt

Historier om Samvetets katter

Vi vill hemskt gärna få veta mer om hur det går för de katter som vi adopterar ut från föreningen! Om du har en historia som du vill dela med dig av är du välkommen att skicka den via e-post till web@samvetet.com


Våra Saluhallskatter får stanna i sitt jourhem

Föreningen Samvetet fångade i mars 2005 in en koloni skygga katter vid den då nedbrunna Saluhallen eftersom byggnaden skulle till att byggas upp på nytt och katterna därför inte kunde vara kvar på området. De flesta av Saluhallskatterna har sedan dess bott tillsammans i ett jourhem i Vattholma. Flera försök har gjorts att omplacera katterna i mindre grupper men det har visat sig vara omöjligt då katterna helt uppenbart vantrivs om de inte får vara tillsammans allihop. Glädjande nog kan vi därför meddela att de kommer att få stanna permanent i sitt jourhem där de trivs toppenbra i sin stora fina rastgård som de har fri tillgång till.

Läs mer: jourhemsmatte berättar om Saluhallskatterna och hur de har det nuElwood

Elwood är en söt liten kattkille på ca fyra månader som fångades in vid Studenternas IP i Uppsala i november 2008. Elwood, hans syster och mamma hade levt där under en skateboardramp under hösten. Efter en tid hos oss visade det sig att Elwood hade en medfödd defekt, patellaluxation, i sina båda bakben. Det innebär att knäskålen rubbas ur sitt normala läge, katten går ostadigt och behöver en mycket dyrbar operation för att kunna leva ett normalt liv.

Elwood


UPPDATERING 2008-12-16
Här är glada nyheter!
Elwood opererades igår kväll. Vi var alla hemskt nervösa, även om vi ju visste att han var i goda händer så kan saker ju alltid gå fel, eller visa sig vara omöjliga att göra någonting åt... Men, det har gått jättebra!!!
Efter 2,5 timmar på operationsbordet var Elwoods båda knän operererade, och man passade även på att kastrera och öronmärka honom. Efter att han blivit väckt var väl Elwood inte direkt pigg, men vid hyggligt god vigör. En av mottagningens sköterskor och Elwoods privatchaufför som skjutsat honom till operationen vakade över honom hela natten.
Hittills har han varit upp och gått lite, ätit, gått på toa och förfaller ganska nöjd efter omständigheterna (han har fått ordentligt med smärtstillande, vilket ju gör sitt till).

Planen är nu att Elwood ska flytta till sitt jourhem i slutet av veckan. Enligt veterinärens ordination ska han så snart det bara är möjligt börja gå omkring på sina ben, och han ska även få lite sjukgymnastik. Ingen långvarig vila i stillhet alltså. Det är möjligt att Elwoods knän kommer att behöva ytterligare en justering när han är fullvuxen, eftersom han fortfarande växer.

Vi vill återigen uttrycka vår innerliga tacksamhet till er som ställt upp för Elwood med medel till hans operation. Vi har fått ihop 24 000 kr! Tack vare ideella insatser från ortoped Dan Grill kommer dessa medel att kunna täcka denna operation, eftervård och kontroller och förhoppningsvis även en senare operation för att Elwood ska kunna leva sitt kattliv som en nöjd, glad och aktiv katt.

Bättre julklapp kan man knappast få!

UPPDATERING 2008-12-10
Utsikterna för Elwood har länge varit oklara, och vi har inte vågat säga någonting säkert förrän nu. Att utföra en operation som denna på en katt utan försäkring är ett kostsamt projekt, och ett tag trodde vi inte att det skulle gå.
Den först angivna kostnaden för operationen visade sig efter fler undersökningar vara optimistisk. Elwoods båda bakben hade samma "svåra" fel, vilket innebar att operation av båda benen skulle kunna kosta så mycket som 40 000 kr. Plus eftervård. Och det skulle ju inte kunna gå, hur mycket vi än skulle vilja. Vi förberedde oss på det värsta, som att återbetala alla insatta medel och att låta lilla Elwood somna in.
Men, efter den gångna helgen tog fallet en ny vändning och pusselbitarna föll på plats!
Vi vill först och främst rikta vårt varmaste tack till alla er underbara, generösa och godhjärtade människor som skänkt pengar till Elwoods operation. Vi har fram till idag fått ihop nästan 16 000 kr! Detta innebär att vi kommer att kunna klara Elwoods operation.
Vårt nästa tack vill jag rikta till vår räddare i nöden, nämligen ortoped Dan Grill, som erbjudit sig att utföra operationen ideellt. Samma underbara Dan kämpade i sju timmar med att rädda katten Augustus framben förra året. Operationen utförs på Uppsala Veterinärmottagning tillsammans med veterinär Kristina Viktorsson och med all tänkbar kompetens, men till en lägre kostnad.
Så, allt är klart inför operationen, som går av stapeln på måndag. Vi håller alla tummar och tassar som går för att allt ska gå bra. Elwood kommer att få stanna på mottagningen några dagar och ska därefter få flytta till ett jourhem som kommer att göra allt för att ta hand om honom på bästa sätt under konvalescensen.
Vi uppdaterar informationen snart igen.Gunnar

Katten Gunnar kom in till Samvetet i slutet av februari då han gick i en fälla i Östfora som egentligen var avsedd för att fånga in en annan katt. När han väl hade fångats kunde han inte släppas ut igen eftersom han hade stora sår bakom öronen, orsakade av slagsmål och hans kliande efter den otäcka öronskabb som han hade. Väl hos veterinären konstaterades att han även hade stora tandproblem, båda de nedre hörntänderna saknas och en av de övre hörntänderna är avslagen. Han skulle alltså inte ha haft en chans att klara sig utomhus. Han är definitivt en tamkatt men vi sökte förgäves efter hans ägare. ( Kontakta oss om du vet något om honom)


Gunnar, gladare än han ser ut

UPPDATERING 2007-06-29:
Gunnar har numera blivit en riktigt gosig katt! Det kunde man inte tro när han kom in, rädd och eländig som han var. Men nu när han inte är rädd och har ont längre visar han att han definitivt har haft ett hem någon gång. Han är väldigt tillgiven och spinner och har sig och tittar uppfordrande på en för att man ska klappa och klia honom. En riktig gosekatt är han! Han har också varit hos tandläkaren som snyggade till garnityret och såg till att rotfylla de tänder som var avslagna. Tack vare bidragen till Gunnars vård gick tandläkarbesöket jämnt upp. Hans svårt sargade öron är läkta, men det ena hänger på trekvart och kommer att fortsätta att göra det. Vi tycker mest att det ökar hans charm. Det enda Gunnar saknar nu är ett eget hem. Han går väl ihop med andra katter och leker gärna. Han bor numera ihop med Java, som i sin tur har upptäckt att det är praktiskt att gömma sig bakom den betydligt tuffare Gunnar.

Tack alla för att ni hjälpte oss att få Gunnar glad och frisk igen!

UPPDATERING 2007-04-05:
Gunnars sår är numera läkta, men hans ena öra kommer troligen fortsätta att hänga på trekvart. Som ett tecken på att Gunnar också börjar komma igen mentalt har han sedan en tid tillbaka börjat spinna när jourhemsmatte klappar honom. Han kamperar ihop med Hugo, och uppenbarligen är det Gunnar som bestämmer därhemma. De brukar dela fönsterbräda och spana ut genom fönstret. Vi kommer inom kort att ta itu med Gunnars tänder, och förhoppningsvis blir han en ännu gladare katt efter det. Tack alla för ert stöd till Gunnar!
UPPDATERING 2007-03-15:
Ett stort tack till alla ni som lämnat bidrag till Gunnars vård och tandvård. Vi har nu fått ihop nästan 4 000 kronor. Er omtanke värmer oss alla!
Gunnar har nu fått ett jourhem hos en veterinärstudent som pysslar om honom. Han får sin andra penicillinkur för att de stora, infekterade såren ska läka ihop. Han äter duktigt och piggar långsamt på sig, men han verkar vara en lite ledsen katt. Vi tror att han kommer att bli gladare när hans sår läkt ihop och han inte längre har ont. I slutet av veckan är det dags för återbesök hos veterinären som ska kontrollera att de akuta skadorna läker som de ska. Vi hoppas att han får behålla sitt ena öra, som var illa sargat. När Gunnar återfått sina krafter ska vi ta itu med hans tänder, men än så länge får han vila upp sig, äta god mat och sova så mycket han behöver. Stort tack än en gång. Vi uppdaterar informationen om Gunnar snart igen!

Busan har kommit hem

Vi har äntligen fått in Busan efter drygt 11 veckor på rymmen. Hon hittades ca 500 meter ifrån där hon försvann. Tyvärr så har tiden ute i kylan satt sina spår på Busan. Hon har tappat större delen av sina öron, mest troligt pga den fruktansvärda kylan som var under den period då hon var på rymmen. Hon var även full med fästingar och mask. Mentalt är hon dock i mycket gott skick. Hon är hur kelig som helst och fullkomligt klänger på sin nya jourhemsmatte.

Med dessa före och efter bilder vill vi visa hur hemlösa katter kan påverkas av klimatet så att alla förstår vikten av att ta hand om sina katter!

Busan Busan efter 11 veckor på rymmen

Läs mer om Busans äventyr under våra Solskenshistorier.


Skruttan

Många skänkte pengar till Skruttans veterinärvård. Tyvärr gick inte hennes liv att rädda. Först var hon hos en veterinär som tyckte det såg ut som en levertumör på ultraljudet men det fanns en viss osäkerhet. Det beslutades att hon skulle opereras men under operationen konstaterades det att hon hade både livmoderinflammation och även tumörer i hela levern. Man tog beslutet att Skruttan skulle få somna in då tumörsjukdomen ej gick att åtgärda.

Vi vill tacka alla er som skänkte pengar till Skruttan och tänkte på henne. Hon är saknad!Annonsören skänker en del av försäljningssumman till Föreningen Samvetet om köparen använder denna länk.
E-post Org.nr. Plusgiro Swish
info@samvetet.com 802417 - 4925 21 06 13 - 6 1232721694