NÄR KATTEN KISSAR DÄR DEN INTE SKA

Ibland kan man råka ut för att katten börjar kissa på olika ställen där den inte får. Detta kan ibland leda till att man ringer till oss och vill omplacera katten för att man inte vet hur man ska göra.
Här följer en del tips på hur man kan gå tillväga för att komma tillrätta med problemet.
Tänk på att alltid låta undersöka din katt hos en veterinär för att utesluta medicinska orsaker. Ibland kan det vara något så enkelt som en urinvägsinfektion.

 • Är katten kastrerad?
  Inte? Då är det dags att göra det. Även honor kan gå och kissa lite överallt då de blir könsmogna.

 • Har du bytt sand?
  Inte alltid uppskattat av våra fyrbenta vänner. Pröva med att byta tillbaka till den gamla sanden.

 • Har du möblerat om?
  Då kanske du flyttade på lådan också. Ja nu undrar ju givetvis katten hur du tror att han/hon ska hitta till lådan. Nej, det kanske är bäst att ställa tillbaka den där den stod från början.

 • Har någon nyligen flyttat in hos er?
  Svartsjukedrama utan dess like kan det bli. Ägna mycket tid åt katten och gulla och gosa med den så mycket du kan för att den inte ska känna sig bortglömd.

 • Har du börjat vara borta mycket?
  Katten kanske känner sig ensam. En kompis skulle säkert uppskattas. Eller bara lite mer uppmärksamhet.

 • Är det alltid på samma ställe katten går och kissar?
  Pröva med att ställa en skål med mat på det stället som katten vill gå på. De brukar inte vilja gå och kissa där de ska äta.
  Man kan även prova med att spruta lite Felliway där katten brukar kissa. Felliway gör att katten känner sig lugn och harmonisk. Catnipspray kan man också använda på samma sätt som med Felliway.

 • Är lådan ren?
  Katterna är renliga djur och tycker inte om skitiga lådor. Kanske dags att börja mocka lite oftare?

 • För lite lådor?
  Har man flera katter kanske det kan vara så enkelt att man måste ha fler lådor. Vissa katter vägrar använda en låda som någon annan katt använder. Vissa katter vill ha två lådor. En där de kissar och en där de... Ja du förstår.

 • Är det kattungar som gör utanför?
  Då kanske det är lite för stort för katten och den hittar inte lådan eller rent av inte vågar gå till lådan för allt är så stort och läskigt. Då man får hem en kattunge kan det underlätta genom att begränsa utrymmet som katten får vara på och sedan utöka det succesivt.

 • Straffa inte katten!
  Då lägger du bara mer rädsla och börda på katten och den kan bli mer benägen att gå och kissa på andra ställen. Använd istället beröm när katten gör något bra.

Har ni fler tips och idéer, hör då av er till:
web@samvetet.com