Vanliga frågor kring adoption
Innehåll/frågor:
- Hur gammal måste man vara för att adoptera katt?
- Bör jag adoptera en ensam katt eller flera?
- Kan katten vara ute?
- Kan katten bo med små barn?
- Bör jag ha en försäkring?
- Vad kostar det att adoptera en katt?
- Vad kostar det att ha katt?
- Hur får jag ett kattvänligt hem?
- Kan jag hämta katten själv från katthemmet?
Hur gammal måste man vara för att adoptera katt?
För att adoptera en katt ifrån oss måste man vara myndig. Oavsett den nya ägarens ålder så måste denne, eller annan i hushållet stadigvarande person, utan problem kunna utföra alla praktiska saker som krävs av en kattägare - hålla rent i toalådan, transportera katten till veterinär vid behov, klippa kattens klor, o.s.v.
Bör jag adoptera en ensam katt eller flera?
Vi adopterar aldrig ut kattungar som ensamkatter. Det händer mycket i kattens sociala utveckling under kattens första levnadsår och det är lätt hänt att en ensam kattunge inte lär sig att uppföra sig på ett naturligt kattsätt. De flesta kattägare har inte tid att leka och göra kattiga saker så ofta som katterna önskar. Man jobbar, träffar vänner, tränar etc. och under den tiden är det nödvändigt att katten också har något att sysselsätta sig med. Kattungar behöver mycket stimulans, lek och sällskap och det får de genom en kattkompis. En understimulerad katt riskerar att utveckla oönskade beteenden som t.ex. klösa på möbler, protestkissa utanför toalådan eller hålla ägaren vaken om natten och vilja leka.
Även en del vuxna katter adopteras ut på villkor att de får en kompis. Det sker t.ex. när vi uppmärksammat att en katt behöver extra sällskap och stimulans eller att två kattvänner som redan bor ihop och tycker mycket om varandra ska få fortsätta vara tillsammans. Många katter som kommer från kattkolonier känner ofta trygghet i att ha en kattkompis.
Vi har också katter som verkar ogillar sina artfränder och de vill förstås vara enda katten i hushållet. Att ha ensamkatt kräver också att man som ägare har mycket tid för att umgås med och aktivera sin katt. Våra adoptionsvolontärer har stor erfarenhet av vilka katter som kan fungera ihop, måste få fortsätta bo tillsammans eller kan fungera som ensamkatter. De hjälper er gärna att hitta rätt katt.
Kan katten vara ute?
Vi adopterar huvudsakligen ut våra katter som innekatter. Det främsta skälet är att många av katterna redan har farit illa ute och vi vill inte riskera att katten hamnar i samma situation igen. Förutom den självklara risken att bli överkörd är det vanligt att katter blir inlåsta, följer med bilar, blir bortjagade av andra katter i konkurrensen om revir etc. Alla grannar kanske inte uppskattar katter i rabatter, sandlådor, trädgårdsmöbler mm och är inte alltid snälla mot ”inkräktarna”. Att ha en innekatt betyder inte att den aldrig kan få sol i pälsen eller snusa frisk luft. Har man balkong/uteplats ska denna nätas in eller så kan man bygga en trevlig rastgård. Ibland händer det att vi gör undantag från ovanstående regel. Förutsättningen är då att kattens nya hem måste vara beläget i en lantlig miljö, långt bort från större vägar, tät bebyggelse med biltrafik och andra faror. Endast vissa katter adopteras ut som utekatt.
Kan katten bo med små barn?
Har man små barn finns det några extra saker att tänka på när man skaffar katt. Det är viktigt att katten får vila och äta ifred och att man tar hänsyn till dess behov. Berätta för oss om barnen sedan tidigare är vana vid katter så hjälper vi er att hitta rätt katt utifrån era förutsättningar och erfarenheter. Hela familjen ska naturligtvis följa med på visning och träffa katten innan man bestämmer sig. En lättskrämd och känslig katt i en livlig barnfamilj är mindre lämpligt medan en social, trygg och utåtriktad katt säkerligen kommer att uppskatta all uppmärksamhet den får. Vårt mål är förstås att både katt och ägare ska trivas tillsammans.
Bör jag ha en försäkring?
Föreningens katter är veterinärvårdsförsäkrade i Agria och ska även i sitt nya hem fortsättningsvis vara försäkrade. En försäkring är en stor trygghet för både katt och ägare. Som adoptionshem kan man välja att ta över kattens befintliga försäkring eller att nyteckna försäkring i ett annat bolag. En bra veterinärvårdsförsäkring kostar ca 1500- 2000 kronor per år, och om katten blir sjuk eller skadad behöver man aldrig tveka om man kan uppsöka veterinär. Se Agrias hemsida för mer information.
Vad kostar det att adoptera en katt?
Att adoptera katt från Föreningen Samvetet kostar olika beroende på kattens ålder och ras. Här är vår nuvarande prislista:
Kattunge (under 1 år): 3000 kronor
Huskatt (1 år t.o.m. 9 år): 1800 kronor
Äldre Huskatt (10 år och uppåt): 1500 kronor
Raskatt med stamtavla (oavsett ålder, undantag kattungar): 2500 kronor
Föreningen Samvetets katter är alltid avmaskade, grundvaccinerade, kastrerade och chipmärkta. Föreningen lägger i genomsnitt 2500 kronor på varje katt innan de är adoptionsklara. Förutom kastrering, vaccinering och avmaskning så krävs många gånger behandling av sjukdomar, sårskador, förfrysningsskador, tandskador, benbrott, skabb, löss mm.
Vad kostar det att ha katt?
En katt behöver mat, kattsand, transportbur, kattlåda, matskålar, vaccination mm. En ungefärlig kostnad för allt detta är 6000 - 7000 kronor per år och katt (SVERAK). Sedan tillkommer veterinärbesök vid behov. Det är en självklarhet är att man som kattägare tar katten till veterinär regelbundet för vaccination och enklare allmänkontroll. Samtidigt bör tandstatus kontrolleras för att på ett tidigt stadium upptäcka eventuella tandsjukdomar och skrapa tandsten i tid. För äldre katter (över 10 år) rekommenderar vi att man gör en seniorkontroll ibland och tar blodprov för att kontrollera funktion hos t ex lever och njurar. Många sjukdomar är behandlingsbara om de upptäcks i tid.
Hur får jag ett kattvänligt hem?
Var och hur du än bor ska du se till att din katt får en miljö där den trivs - en egen och mjuk liggplats, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på. Och det är särskilt viktigt för katter som alltid är inomhus att de blir aktiverade! Även om du bor i en liten lägenhet kan du aktivera katten genom att till exempel skaffa en klätterställning som går från golv till tak – och som tar upp en liten golvyta.
Katter röker inte och ska därför inte heller utsättas för tobaksrök i sitt hem. Vi vill att våra katter får komma till rökfria hem eller där rökning endast sker utomhus, t.ex. på balkong. Katter är känsliga varelser och eftersom de tvättar sig genom att slicka på pälsen får de i sig giftiga ämnen som finns i miljön. Förutom luftvägsproblem löper katter ökad risk att drabbas av cancer om de utsätts för passiv rökning.
Balkong och/eller uteplats måste nätas/glasas in så att inga rymningar eller fallolyckor kan ske.
Kan jag hämta katten själv från katthemmet?
En adoptionsvolontär transporterar alltid en adopterad katt till sitt nya hem. Vi adopterar därför bara ut katter inom en ca 4 mils radie (körvägen, inte fågelvägen) från katthemmet. Ibland kan vi göra undantag från den regeln. Kontakta adoption@samvetet.com om du bor utanför 4 mils radie men är intresserad av att adoptera katt från oss.